viernes, 20 de marzo de 2009

Exemples de Carrers gremials de la Ciutat Medieval de Barcelona: producció i comerç

El comerç es diferenciava del majorista (a l’engròs) especialitzat amb el tràfic exterior (mercaders) i el minorista (a la menuda) dedicat a la venda directa al públic (botiguers i adroguers). Els comerciants també s’agrupaven en gremis. Aquests van sorgir com a tal a partir del segle XIII, encara que podem trobar els seus antecedents en les confraries a partir del segle XII, protegides per l’església.

Carrer dels Abaixadors: S’hi establiren i tingueren la casa gremial els abaixadors, els que abaixaven els draps, un cop es van separar dels artesans de llana.
Carrer dels Agullers: Hi treballaven els menestrals fabricants d’agulles i utensilis per a la pesca.
Carrer dels Blanquers: Trèien els pèls i la llana de les pells amb un raspall fins a deixar-les "blanques". S'ubiquen al voltant del Rec degut a la seva necessitat de que l'aigua s'emportès l'aigua bruta que resultava d'aquest procés.
Carrer de l'Arc de Sant Silvestre: S'anomena així per l'existència d'una capelleta dedicada al sant, que hi va restar fins el segle XIX, i per una volta (arc) que hi havia a l’entrada del carrer, enderrocada el 1850. El carrer data del segle XIII. En el mateix carrer tingueren la seva seu els gremis dels droguers, perxers i galoners.
Carrer dels Assaonadors: Hi treballaven els menestrals assaonadors de pells o cuirs, fins poc després de 1836. Tingueren una representació en el Consell Municipal de la Ciutat que va establir el rei Jaume I.
Carrer dels Boters: Hi treballava el gremi dels fabricants de botes, principalment de vi. Hi ha boters de fusta grossa (per a posar-hi vi) i boters de fusta prima (per a posar-hi licor).
Carrer dels Candelers: Nom popular molt antic, record dels gremis dels candelers de sèu i dels candelers de cera.
Carrer dels Corders: Hi treballaven els fabricants o venedors de cordes que antigament hi eren instal·lats. Hi havia corders de cànem per a vaixells i de viola, és a dir amb budells d’animals, especialment de moltons.
Carrer de Corretger: Feien corretges, cints i cinyells. Anaven de la ma amb els guanters.
Carrer dels Cotoners: Els cotoners es constituïren en gremi l’any 1433. Batien, venien i filaven el cotó, i teixien el lli per obtenir el fustany per a fer folres, matalassos, etc.
Carrer d'Escudellers: Per l’establiment en el carrer, a l’edat mitjana, del gremi dels terrissaires, aprofitant les argiles groguenques d’un turó aprofitat ja pels romans a la que donaven forma amb el torn. Anaven associats amb els ollers i gerrers, però el 1528 es van separar.
Carrer d'Escudellers Blancs: Aquest carrer porta el nom del gremi dels terrissaires blancs, és a dir que treballaven la terrissa fina.
Carrer d'Espaseria: Ocupat pel gremi d’espasers. A la banda de mar del carrer Argenteria es van situar els forjadors d’espases, llances i dagues.
Carrer de Flassaders: Hi eren antigament establerts els menestrals fabricants i teixidors de mantes.
Carrer d'en Giralt el Pellisser: En un llibre de comptes del Gremi dels Sabaters, de l’any 1487, s’esmenta una almoina de Guerau Pellisser relacionada amb la confraria de Sant Marc. El tal Guerau, o Giralt, Pellisser, devia ser, doncs, un pelleter de nom i de fets, és a dir pells de luxe. Carrer de Mariners: Homenatge als homes de mar. En aquest carrer existí un hostal per a mariners en trànsit. També anomenats barquers.
Carrer de Mercaders: En el segle XIII els personatges més sobresortints del comerç barceloní hi havien establert la seva residència.
Carrer d'Ocata: El nom apareix ja l’any 1200 quan els pellaires compren un espai de terra «al punt anomenat Ocata» per establir-hi l’edifici gremial, edifici que subsistí fins que Ocata fou compresa en la part del barri de la Ribera que havia de ser enderrocada per bastir-hi la Ciutadella (1714).
Carrer de Sant Antoni dels Sombrerers: Per una capelleta que hi havia en el carrer mantinguda pel gremi dels barreters.
Carrer de Sant Pere més Alt: Al núm. 4 hi ha un edifici amb façana ornada, es la casa del gremi dels Velers, és a dir els teixidors de veles. S’uniren el 1834 amb els velluters, és a dir els que feien velluts.
Carrer dels Sombrerers: En el segle XVIII s’hi van instal·lar els síndics del gremi dels barreters, és a dir fabricants de barrets i gorres de llana, seda, fil o estam. Treballaven amb agulla d’aqui el nom inicial de barreters d’agulla. Fou considerat com una de les set arts de la seda.
Altres carrers importants van ser els dels Curtidors, Velers, Sabaters (gremi més antic de la ciutat), vidriers, Esparters, Revenedors (a la Plaça del Pi), Mirallers, Caputxers, Portadorers, Tamborers, Formatgers...
El cas especial del Carrer dels Argenters: L'antic carrer de l'Argenteria era molt llarg i ple de comerços. Això li donava molta animació i per controlar precisament que aquesta animació no es convertís en desordre, l'any 1318 el Consell de Cent havia prohibit que s'hi venguessin "lances, darts, espases i coltells", indicant que el lloc per vendre armes es trobaria just en el carrer immediat, el carrer de l'Espaseria, just davant del mar.

27 comentarios:

 1. Molt guay! M'heu solucionat el treball de Socials! Gràcies.. AMB IL.LUSIÓ! (i m'he guanyat un postitu que em sumarà 0,25 a la nota final!)

  ResponderEliminar
 2. Moltes gràcies tios!!! També m'heu solucionat el treball del gòtic!!! Desprès de passar-me'n dues hores buscant-ho al google ja no puc més, sort de mi que us he trobat!!

  ResponderEliminar
 3. Estan al barri del Casc Antic i la Rivera. Ciutat Vella és el districte i el Gòtic
  és el barri que queda a l'altre banda, es a dir a l'esquerra mirant muntanya des del port.

  ResponderEliminar
 4. Gracias a ti me has solucionadi una ex. de medi

  ResponderEliminar
 5. MOLTISSIMES GRACIES AQUESTA PAGINA SALVA ELS TRBALLS DE SOCIALS

  ResponderEliminar
 6. MOLTISSIMES GRACIES AQUESTA PAGINA SALVA ELS TRBALLS DE SOCIALS

  ResponderEliminar
 7. Cullons tiooos!!! Moltes gràcieees!!! Ja tinc treball de socials merci!!!

  ResponderEliminar
 8. XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  ResponderEliminar
 9. XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  ResponderEliminar
 10. XdDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd

  ResponderEliminar
 11. perquè no apareixes amb el perfil de veritat e parguela! Unknow lechuuuuza, caracoco, canalon!

  ResponderEliminar
 12. cyberbullying a unknow (Ariel RedLine JR)

  ResponderEliminar
 13. nobel a el creador de aquesta pagina, es el santo gril de les paginas de socials, es la fuente madre

  ResponderEliminar
 14. Gràcies de per aquesta informació m'he salvat del profe de socials

  ResponderEliminar
 15. moltes gràcies ara puc fer els deures de socials B-)

  ResponderEliminar
 16. Foteu-vos tots CANALONS! He tret un 0 per culpa vostra. (T_T)

  ResponderEliminar
 17. I aixi és com es fa un treball de socials

  ResponderEliminar